Verkoudheid en longontsteking:


De meest voorkomende oorzaak van een verkoudheid of longontsteking bij chinchilla's is tocht. Daarom moet je heel goed nadenken waar je hun verblijf wilt plaatsen.
Lage temperaturen kunnen de chinchilla's goed verdragen,maar kou in combinatie met vocht leidt onherroepelijk tot een verkoudheid. Dan beginnen ze te niezen en krijgen ze een natte neus. Bij een ernstige verkoudheid begint een chinchilla al reutelend te ademen en komt er nattigheid uit zijn neus. Als dat gebeurt is het de hoogste tijd om naar uw dierenarts te stappen. Die zal dan waarschijnlijk antibiotica voorschrijven die u aan uw chinchilla moet geven. Plaats vervolgens uw chinchilla in een tochtvrije en warme kamer waar het ongeveer 22 24 graden is. Verzorg ze op dat moment ook heel goed.

Bijtwonden:

 

Chinchilla's lopen de meeste wonden op bij vechtpartijen.
Meestal zijn de chinchilla's goed verdraagzaam en komen vechtpartijen niet zo vaak voor. Indien je wilt koppelen, plaats dan de chinchilla's elk in een aparte kooi naast elkaar zodat ze aan elkaar kunnen ruiken. Als ze dan naast elkaar gaan liggen, dan pas kun je hen bij elkaar plaatsen. Zo vermijd je ook vechtpartijen. Vooral bij oudere chinchilla's is het niet zo gemakkelijk om hen te koppelen. Dit kan leiden tot hevige vechtpartijen. Ook de kleintjes kunnen soms al eens vechten. Dit gebeurt dan meestal als er een vrouwtje in de buurt is, maar dat is gauw voorbij.
Wanneer de wonden niet al te groot of te diep zijn, genezen de bijtwonden zeer snel. Laat een gewonde chinchilla liefst niet in zijn zand rollen of zitten, want de kleine zandkorreltjes kunnen dan in de wonde terechtkomen en ontsteken. Laat hen dan het beste op keukenrol of op krantensnippers zitten, maar wel elke dag verversen.


Botbreuk:


De chinchilla kan wel eens een botbreukje oplopen als ze ergens blijven achterhaken met hun pootjes. Als het dan een rechte breuk is, geneest het binnen enkele weekjes wel. Zorg er wel voor dat er tijdens deze periode geen klimmateriaal in hun verblijf aanwezig is en zorg er ook voor dat de chinchilla zonder moeite aan zijn eten en drinken kan geraken. Als je twijfels hebt bij een breuk,raadpleeg dan je dierenarts.

 

Gebroken tanden:


Chinchilla's die geen volledige voeding krijgen, dus waar niet genoeg mineralen in zitten, lopen het gevaar dat hun tanden zullen afbreken. Controleer daarom regelmatig de tanden van je chinchilla. Als het toch gebeurt, raadpleeg dan je dierenarts. Deze zal dan gistocal tabletten voorschrijven, die helpen voor het kalktekort. Een gebroken voortand groeit vanzelf weer aan.
De voortanden van een chinchilla groeien continu, daarom moet je er voor zorgen dat hij altijd kan knagen. Als een chinchilla niet genoeg kan knagen, gaan hun tanden niet meer op elkaar passen en ongeremd doorgroeien.
Als hij te lange tanden krijgt dan kan hij niet meer kauwen en eten en zal hij verhongeren. Uw dierenarts kan u leren hoe je de tanden moet bijknippen of hij doet het voor u. Daarom is het beter om ervoor te zorgen dat hij altijd iets heeft om aan te knagen. Een knaagsteen of een gasbetonblokje of een blokje hout of boomstronk of takken voldoen prima.

Parasieten en huidschimmels:


Een chinchilla heeft eigenlijk nooit last van parasieten. Door hun dikke vacht kunnen parasieten zich zeer moeilijk in hun huid nestelen.
De enige parasiet waar de chinchilla wel eens een bezoek van krijgt, is de oormijt, ook wel de oorschurft genoemd. Daar zijn chinchilla's zeer vatbaar voor. Aan de oren en de neus zitten dan kleine schilfertjes.
Dit is een zeer besmettelijke aandoening ook voor de mens.
De chinchilla's gaan dan heel vaak met hun kop scheef zitten, uw dierenarts kan dan een milde oorcleaner voorschrijven die u dan kunt gebruiken. Er is in een dierenspeciaalzaak ook schimmelpoeder te bekomen dat je bij het badzand moet mengen.
Nooit of te nimmer een chinchilla met zalf behandelen! Dat is veel te vettig voor hun vacht.

Diarree:


Diarree kan een dodelijke afloop hebben voor chinchilla's.
Diarree ontstaat door een onjuiste voeding te geven: te vet of vochtig eten, bedorven voedsel of vuil drinkwater. Dit soms ook nog met een combinatie van vocht en tocht.
Als uw chinchilla er toch last van krijgt, geef hem dan uitsluitend droog brood en vervang hun drinkwater door lauwe kamillethee.

 

 

 

ZIEKTEN

  Terug /Home