Gemengde voeding en pellets:


De voeding van een chinchilla bestaat uit gemengde voeding of pellets met hooi en water.
In een dierenspeciaalzaak verkopen ze twee soorten gemengde voeding en pellets. Kijk wel of er kruiden bij in de voeding zitten.

Hooi is een zeer belangrijke voeding voor de chinchilla. Het zorgt voor de ballaststoffen die de chinchilla nodigt heeft om zijn overige voedingsstoffen te kunnen verteren. Het mag dan ook nooit in hun verblijfplaats ontbreken. Liefst dagelijks verversen. Het hooi moet ook droog zijn, want vochtig hooi is levensgevaarlijk voor chinchilla's, omdat vochtig hooi kan gaan schimmelen.
Er bestaan verschillende soorten kruidenhooi ,wat afwisseling van hooi vindt de chinchilla zeker lekker. Er bestaan nu alfalfa cubes dat is gesniperte luzerne dat samen geperst is in blokjes, maar deze bestaan nu ook in pellet vorm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

                               ALFALFA CUBES                                                LUZERNE BROKJES                               

                                                                                                                      ( PELLETS )

 


Tussendoortjes:


Een toastje, een rozijntje, een gedroogde ananas, papaya's, ... zijn snoepjes voor hen waar ze verlekkerd op zijn. Maar niet mee overdrijven, 2 tot 3 per dag is zeker genoeg. Zeker geen suiker, vet en vochtige bestanddelen te eten geven.
Chinchilla's zijn verzot op rozijnen, gebruik ze dus om ze tam te maken.
Geef hen af en toe ook eens een half calsiumtabletje, dit is zeer goed voor zogende en zwangere vrouwtjes.

Knaagsteen:


Het is aan te bevelen een kalksteenblok in het verblijf van de chinchilla te leggen. Een ytong blok uit de bouwmarkt is een prima knaagsteen en kost bijna niets. Chinchilla's knagen aan deze blokken om hun tanden scherp te houden. Soms eten ze de afgeknaagde kalk ook op daar hun lichaam behoefte aan heeft.


Gedroogde groenten


Welke gedroogde groente mogen de chinchilla's zeker niet hebben om te eten? Broccoli, prei, sla, tomaten en alle soorten kool.
Verse of gedroogde groenten die ze wel mogen hebben zijn: witloof, wortelen, paprika, appel, gedroogde wortelen (stimuleert de groei, de huidcelfunctie en het gezichtsvermogen, het bestrijdt ook veel infecties en houdt de slijmvliezen vrij).
Paprika en appel mag alleen maar met kleine stukjes aan de chinchilla's gegeven worden en zeker niet mee overdrijven. Als je een vers stukje groente of fruit wilt geven, zeker en vast niet aan de kleintjes geven. Voor hen is dat nog niet goed, zij kunnen er diarree van krijgen. Alleen aan de volwassen chinchilla's geven.


Eigen ontlasting eten:


Bijna elk knaagdier eet van tijd tot tijd zijn eigen uitwerpselen op. Ook de chinchilla doet dat wel eens. Dit is geen afwijking, maar een noodzaak!
Door de spijsvertering in hun darmkanaal ontstaan er namelijk vitamine b12, die ze dan binnen krijgen door hun ontlasting op te eten.
Kleine chinchilla's eten de keutels van hun ouders, daar er bacterien inzitten die zij nodig hebben voor hun darmen, zoals vitamine b12 voor hun spijsvertering.

Vitaminen en mineralen:


Vitaminen en mineralen dat zijn stoffen die elk lichaam nodig heeft om gezond te kunnen blijven. Als een chinchilla de juiste voeding krijgt, is het niet nodig om hen extra vitaminen en mineralen te geven. In de juiste voeding zitten alle vitaminen en mineralen die zij nodig hebben.

Water:


Chinchilla's kunnen niet zonder water. Wanneer een chinchilla niet genoeg vloeistof krijgt gaan zij uitdrogen en kunnen ook een verstopping oplopen. Daarom is het noodzakelijk dat er altijd vers water in hun kooi aanwezig is.
Het beste is dat je het water bijvoorbeeld in een drinkflesje geeft, want als je hen water geeft in een potje, dat gooien ze vaak om of komt er zaagsel en viezigheid in.

 

 

 

 

 

VOEDING

 Terug / Home