Bij de verzorging van de chinchilla's moeten men aan een paar zaken denken:                                                         

  • De juiste voeding ( zie Voeding         )  
  • Drinkwater
  • Chinchillazand
  • Schimmelpoeder
  • Knaagsteen
  • Een goede huisvesting ( zie huisvesting           )                                          

 

Drinkwater:

Chinchilla's kunnen niet zonder water. Wanneer een chinchilla niet genoeg vloeistof krijgt gaan zij uitdrogen en kunnen ook een verstopping oplopen. Daarom is het noodzakelijk dat er altijd vers water in hun kooi aanwezig is.
Het beste is dat je het water bijvoorbeeld in een drinkflesje geeft, want als je hen water geeft in een potje, dat gooien ze vaak om of komt er zaagsel en viezigheid in.

Knaagsteen:

Het is aan te bevelen een kalksteenblok in het verblijf van de chinchilla te leggen. Een ytong blok uit de bouwmarkt is een prima knaagsteen en kost bijna niets. Chinchilla's knagen aan deze blokken om hun tanden scherp te houden. Soms eten ze de afgeknaagde kalk ook op daar hun lichaam behoefte aan heeft.

Schimmelpoeder:

Om te voorkomen dat de chinchilla's schimmel zouden krijgen kan op regelmatige tijdstippen eens wat schimmelpoeder mengen tussen het chinchillazand.

 

 

 

 

Chinchillazand:

Chinchilla's wassen zich niet met water maar met chinchillzand. Chinchillazand is gemaakt van gemalen klei. Er zijn verschillende soorten op de markt. Zo variŽren de structuren van fijn, bijna meelachtig tot vrij grof. Voor de chinchilla maakt het niet uit welke structuur het badzand heeft. (zie ook vachtverzorging)

 

 

 

 

 

 

 

VERZORGING

 Terug / Home