Baden:

Chinchilla's in de natuur verzorgen hun vacht door te baden. Niet in water, maar in zand. Ze rollen zich door het zand, dat hierdoor tussen de haren komt en alle vettigheid en vuil opneemt. Na het bad schudden ze zich uit, zodat het zand en vuil uit de vacht komt. Zo blijft de pels los en luchtig. Dit baden is ook voor de huiskamerchinchilla van levensbelang. Een chinchilla die niet in zand kan baden, zal inde bodembedekking gaan rollen. Met een slecht verzorgde pels zal de chinchilla zich ongelukkig voelen. Voor het baden is er speciaal chinchillazand. Dit chinchillazand kan men tegenwoordig in elke dierenspeciaalzaak kopen. 

Wanneer het tijd is om te baden zet u het zand in een kom of bak ( best iets wat een chinchilla niet kan kapot knagen) in het verblijf. De chinchilla's zullen zich onmiddellijk op zand storten. Het is goed ter zien hoeveel plezier ze aan het baden beleven. Bovendien is het ook nog eens een koddig gezicht de diertjes door het zand te zien rollen.

Haal na het baden het zand weer uit de kooi. Doet u dat niet, dan zullen de chinchilla's erin gaan graven en woelen tot de bak leeg is. Dat is zonde van het badzand.

 

 

                          

                        

                          chinchillazand                                    chinchilla in zandbak

 

Haaruitval:

Als chinchilla's vechten of als u ze ietswat onbesuisd oppakt, ziet u soms hele plukken haar in het rond vliegen. Deze "haaruitval" is een natuurlijke afweerreactie. Probeer daarom ook uw chinchilla's echter wel voorzichtig te behandelen dat ze er geen kale plekken aan overehouden. Wanneer een chinchilla in de natuur door een roofvogel in zijn pels wordt gegrepen, kan hij zijn leven redden door een deel van de vacht los te laten. 

 

 

 

 

VACHTVERZORGING

  Terug / Home

Een chinchilla met een goed verzorgde pels voelt zich duidelijk prettiger dan een chinchilla met een doffe, warrige vacht.