Kooi:

 

Een kooi voor een chinchilla kan niet groot genoeg zijn.In een dierenspeciaalzaak kan je er een kooien kopen, maar eigenbouw is natuurlijk altijd beter.Je kan je kooi eenvoudig zelf maken met hout en glas of plexi en stevig gaas.
Het voordeel is dat je de afmetingen voor je kooi zelf kunt bepalen.
Neem bijvoorbeeld een kooi van 100 centimeter breed,60 centimeter diep en 120 centimeter hoog. Dit formaat kun je makkelijk op een onderkastje plaatsen.

 

Koppelen:

Er zijn veel manieren om te koppelen. Zeer jonge chinchilla’s kan je zo bij elkaar zetten zonder enig probleem.
Bij oudere chinchilla’s is dat in veel gevallen wel een probleem.
Wij koppelen zo oudere chinchilla’s: We hebben een kleine kooi die past in onze grote kooi. De dominanste van de 2 steken we in de kleine kooi. Daarna zetten we deze kleine kooi in de grote chinchilla kooi en laten we deze zo een paar dagen staan. Dan kunnen de chins aan elkaar ruiken en aan elkaar wennen. Als we na een paar dagen zien dat deze rustig zijn laten beide chins bij elkaar in de grote chinchillakooi. Wij hebben tot nu toe altijd al geluk gehad dat de chins zo aan elkaar gekoppeld zijn en dat ze nadien voor een paar nakomelingen gezorgd hebben.

 

Bodembedekking:

Als bodembedekking kun je het best gebroken beukenhout schilfers gebruiken. Dit geeft geen geurhinder en is makkelijk te onderhouden.
Gebruik het liefst geen hooi als bodembedekking. Hooi is wel een belangrijk voedselbestanddeel is voor chinchilla's, maar neemt te weinig vocht op, en is dus niet geschikt om als bodembedekking te gebruiken.

 

Interieur:

Het chinchillaverblijf kunt u inrichten met natuurlijke elementen, afhankelijk van de ruimte natuurlijk. Je kan kiezen voor stenen, boomstronken en dikke takken. Je moet er wel voor zorgen dat alle voorwerpen door en door droog zijn. Ze mogen ook geen rotte plekken, schimmels en andere viezigheid bevatten.
Bij het inrichten van hun kooi kan je het best houtsoorten kiezen waaraan de chinchilla's mogen knagen, zoals wilg, beuk, eik en linde. Maar gebruik bij voorkeur het hout van fruitbomen.

De houtsoorten die je het best niet gebruikt zijn den, spar, larix en andere harshoudende soorten. Harshoudend hout is giftig voor chinchilla's.
Chinchilla's houden ervan als je hun verblijf in verschillende hoogten zitplankjes plaats, die kan je natuurlijk in verschillend materiaal maken.

 

De beste plaats:

Een chinchilla kan je het best in de woonkamer plaatsen of in een aparte kamer, waar ze niet in de tocht staan en in de volle zon. Liefst niet in een te donkere en een te stille plaats, want ze houden er wel van als er wat leven in de brouwerij is. Zet hen nu ook niet naast de luidsprekers want dat is overdreven.

 

 

HUISVESTING

 Terug /Home