Chinese dwergkwartel

Chinese dwergkwartel

  • Latijnse naam: Coturnix chinensis
  • Nederlandse naam: Chinese dwergkwartel
  • Engelse naam: Chinese painted quail
  • Duitse naam: Chinesische zwergwachtel
  • Franse naam: Caille peinte de chine

 

 

 

De Chinese dwergkwartel kan haast niet ontbreken in een gemengde volière. Afkomstig uit Zuidoost Azië is deze kwartel al jarenlang dè bodembewoner bij uitstek. Hij ruimt overtollig voer op, hij eet heel veel insecten op en daarnaast is het gewoon een heel mooie vogel die zeer actief door uw volière zal scharrelen.

 

Net als bij kippen is het haantje soms wat overdreven fel, het best houdt u daarom enkel haantjes òf 1 haan op 2 of drie hennetjes. De haantjes herkent u aan de zwart-witte keelvlek.

 

Als voedsel komen zo'n beetje alle zaadmengsels in aanmerking mits niet te grof en universeelvoer. Daarnaast lust de kwartel graag meel- en buffalowormen en af en toe wat groenvoer. Ook trosgierst pikt hij graag kaal.

 

Als u wil kweken met de kwartel is een afgescheiden hoekje voldoende, een schuin opgestelde dakpan kan al als veilig nest dienen. Het hennetje zal verspreid door het hok haar eieren leggen, als ze broeds is verzamelt ze de eieren en gaat ze ongeveer 18 dagen broeden. Als het lukt de jongen te laten uitkomen kunt u genieten van een schitterend schouwspel! De kuikentjes (net 2 cm groot) kunnen direct lopen en zullen dit ook zeker doen. Let op dat het gaas van uw hok niet te grof is. Wat kuikenmeel/opfokvoer en veel buffalowormpjes helpen de kuikens door de eerste kwetsbare dagen heen.

 

Een vogeltje om van te genieten, een echte aanwinst voor elke volière.