Blauwschubbenkwartels

Blauwschubbenkwartel

  • Latijnse naam: Callipepla squamata
  • Nederlandse naam: Blauwschubbenkwartel
  • Engelse naam: Scaled quail of Blue quail
  • Duitse naam: Schuppenwachtel
  • Franse naam: Colin écaillé

 

 

 

De Blauwschubbenkwartel behoort tot de groep van de kuifkwartels.

 

De Blauwschubbenkwartel leeft voornamelijk op de grond, maar als schrikreactie vluchten zij omhoog in bomen en struiken. Ook 's nachts kiezen deze kwartels voor een plekje in bomen of struiken.

 

De Blauwschubbenkwartel meet van kop tot staart 24 centimeter. Het gewicht van deze dieren ligt rond 180 gram. De eieren wegen 11 gram.

Deze kwartel is over het gehele lichaam blauwgrijs van kleur met op de borst en rug zwartomrande lichtere veren die een schubbeneffect tonen.

De buik en vleugels zijn wat lichter gekleurd. Deze kwartels hebben een roestbruine vlek op de borst en een korte brede kuif op de kop. De grootte van de bruine vlek op de borst varieert per ondersoort van deze kwartel.

De hen heeft vrijwel dezelfde kleur als de haan.

 

Het natuurlijke leefgebied wordt gevormd door woestijnachtige graslanden en dorre gebieden in Amerika (Californië, Nevada, Nieuw-Mexico, Kansas, Texas en Colorado). De soort is dus gewend aan hoge temperaturen en droogte.

 

Deze soort gaat in een ruim hok of volière wel tot broeden over, mits de hen een beschutte plek kan vinden.

Deze kwartels worden alleen in paren gehouden. De hen legt 10 - 14 eieren en broedt deze in 23 dagen uit. De kuikens zijn in 4 maanden volwassen.

 

Deze kwartelsoort kan goed tam worden en is winterhard, maar moeten dan wel beschikken over een beschutte plek.

 

 

De Blauwschubbenkwartel komt alleen voor in de beschreven wildkleur.